Wij bieden een zinvolle dagbesteding aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Op onze boerderij krijgen ze de functie van hulpboer. In onze Boerderijwinkel verkopen we producten uit eigen regio én eigen erf! Én wij streven naar constante ontwikkeling van onze begeleiders om altijd de best mogelijke begeleiding te kunnen garanderen.
Wij bieden een zinvolle dagbesteding aan mensen die een afstand hebben tot de arbeidsmarkt. Op onze boerderij krijgen ze de functie van hulpboer.
De doelgroep is erg gevarieerd. Een van deze groepen zijn jongeren die vastlopen op school. Bij de meeste mensen gaat het om een lichamelijke-, verstandelijke- of geestelijke beperking. Verder komen er mensen voor dagbesteding die een re-integratie traject volgen van het UWV. De ouderen die we op onze boerderij ontvangen hebben vaak een lichte vorm van dementie.
De Stichting Vrienden van de Wenum Hoeve is een onafhankelijke stichting die een sociaal maatschappelijk karakter heeft.
Vrienden van de Wenum Hoeve zet zich in om de werkomgeving voor de hulpboeren extra te veraangenamen en de ontwikkeling te stimuleren.
De stichting wordt gestuurd door een groep vrijwilligers met ervaring in de agrarische sector, zorg of financiële sector.
Op de boerderij hebben we:
Alle boerderijdieren hebben veel aandacht en zorg nodig. Naast het verzorgen van de dieren werken de hulpboeren ook in de moestuin, op de landerijen en bossen in de omgeving. Ook helpen ze in de boerderijwinkel, en op onze vergaderlocatie voeren zij belangrijke taken uit. Kortom, dit is een zinvolle dagbesteding voor onze hulpboeren. De activiteiten worden uitgevoerd onder het toezicht van professionele begeleiding.
We organiseren regelmatig trainingen voor de begeleiders en vrijwilligers om de hulpboeren beter te kunnen begeleiden. Deze trainingen zijn erg gevarieerd. De begeleiders leren o.a. wat ze exact moeten doen in bepaalde gezondheidssituaties.
In onze boerderijwinkel verkopen we producten uit eigen regio én eigen erf! In het seizoen hebben we verse groente en bloemen uit onze moes- en pluktuin. Verder hebben we huisgemaakte jam, honing en andere lekkernijen. Ook hebben we accessoires zoals tassen, huiden en leuke en lekkere cadeaus.
Dagelijks rapen we verse eieren van onze Plymouth Rock kippen. Deze eieren worden wekelijks gegeten door het hele team tijdens de lunch. Bij grote oogsten kunnen we samen met onze hulpboeren genieten van al het lekkers. Ze kunnen dan ook wat mee nemen naar huis. Op deze manier zijn we erg bewust geworden over ons voedsel.
We hebben een uniek koeienras rondlopen in onze weilanden. Dit ras zijn Hereford runderen; dit bijzondere ras kan in alle jaargetijden probleemloos buiten verblijven. Het is een superieure soort en graast hun hele leven in een excellente leefomgeving.
Ze leveren hoogwaardig vlees met een karakteristieke, volle smaak en malsheid. De zelfslachtende Slagerij Ter Weele uit Oene, slacht en verpakt het vlees voor de Wenum Hoeve. Met traceerbaarheid, korte lijnen en duurzame producten luidt ons motto: ‘Weet wat je eet!’
U kunt een bezoek aan onze boerderijwinkel ook combineren met een wandeling door het Wenumse veld. Pal voor onze deur lopen prachtige Klompenpaden! (Holhorsterpad en Kopermolenpad) De paden zijn omringd door koeien, reeën, unieke vogelsoorten en hazen.
Beleef het zelf door onze eigen wandelroutekaart te bekijken. We hebben drie routes samengesteld die rondom de boerderij lopen.
We zijn een aantal projecten gestart om onze weilanden en omgeving groen te houden. Het industrieterrein breidt zich steeds meer uit richting onze kant. Daarom zijn we nieuwe bomen gaan planten aan grens tussen ons en het industrieterrein. Zo zorgen we ervoor dat ons uitzicht groen blijft.
We stimuleren ons team om meer te leren over onze hulpboeren om hun eigen soft skills te verbeteren. In het verleden kregen de begeleiders bijvoorbeeld een training door een expert op gebied van autisme. Hij beschreef verschillende situaties en hoe je daar in de best mogelijke en meest effectieve manier mee om kunt gaan.
We focussen ons altijd op re-integratie mogelijkheden voor onze hulpboeren op langere termijn. Dit doen we door ruimte te bieden voor ontwikkeling in een fijne omgeving zonder werkdruk. Er zijn al vele hulpboeren gereïntegreerd in de arbeidsmarkt wat ons veel voldoening geeft. Hulpboeren komen echt tot bloei op de boerderij. Het is prachtig om met zoveel diverse mensen te mogen werken.
Op de Wenum Hoeve hebben mensen met afstand van de arbeidsmarkt de mogelijkheid om van een zinvolle dagbesteding te genieten.
Wij doen dit door nauw met de natuur te werken en te zorgen voor de boerderijdieren en alles wat zich daaromheen bevindt. Daarin geloven we in gelijke mogelijkheden voor iedereen terwijl we de natuur in stand houden.
‘Groeien met zorg!’